Hoppa till innehåll
Almega Sök
Daniel Forslund, utvecklingsansvarig för digitalisering
Daniel Forslund, utvecklingsansvarig för digitalisering

Debattarikel i Dagens Medicin: Det är hög tid att slopa utomlänstaxan

Om SKR fortsätter att stoppa huvudet i sanden måste regeringen agera. Nationella vårdtjänster behöver nationella regler, skriver Antje Dedering, förbundsdirektör och Daniel Forslund, utvecklingsansvarig för digitalisering i en debattartikel i Dagens Medicin.

Trots att digitala vårdtjänster har varit en självklar del av patienternas vardag i över tio år, så har landets regioner fortfarande inte lyckats enas om fungerande avtal och ersättningssystem för den digitala vården. I stället tvingas de vårdgivare som erbjuder digitala vårdtjänster över hela landet att använda sig av utomlänsavtalet, som aldrig var konstruerat för denna volym av besök.

Detta märkliga system möter berättigad kritik från många håll, och vi från Vårdföretagarna tycker därför att det är dags att skrota utomlänsersättningen i dess nuvarande form och skapa en modern och ändamålsenlig avtalsstruktur för de över sex miljoner digitala besök som görs varje år bara i primärvården. Genom att fokusera på vårdens innehåll och patientens behov – inte på var patient eller vårdgivare befinner sig geografiskt – kan dagens kostsamma administration kring utomlänstaxor minska radikalt.

De senaste tre åren har vi från Vårdföretagarnas sida vid upprepade tillfällen bjudit in Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) till samtal om hur en ny avtalsmodell för den nationella digitala vården skulle kunna konstrueras för att skapa långsiktigt hållbara villkor för både beställare och utförare. Men ingenting har hänt. I stället fortsätter regionpolitiker enskilt och utan samordning att göra mediala utspel där de kräver att systemet reformeras, eller skapar regionala avtalskrav som tänjer på Patientlagens tydliga skrivningar om patientens rätt att söka öppenvård i hela landet. Varför ger inte regionerna SKR det mandat som behövs för att samlat kunna lösa frågan?

OSZAR »